Foredrag med Rasmus Rohde

Grønland – kampen mod tyskerne og Slædepatruljen Sirius
»Satellitten« salen, Bymidten 46, 3500 Værløse
torsdag den 09. februar 2023 kl. 19.00

Rasmus Rohde, der er tidligere Siriusmand og chef for Slædepatruljen Sirius, har i fire år opholdt sig i Nordøstgrønland og rejst tusinder af kilometer med hundeslæde, båd og fly langs områdets kyster.

I 1931 besatte norske fangstmænd dele af Nordøstgrønland, kaldte det “Erik Raudes Land”,
og denne del af kongeriget blev for alvor et varmt emne, som endte ved den internationale
domstol i Haag.

Under 2. verdenskrig forsøgte den den tyske Kriegsmarine at oprette vejrstationer langs kysten. Dette blev forpurret af Slædepatruljen, en kamp som kostede menneskeliv på både dansk og tysk side.

Foredraget tager udgangspunkt i årets gang ved Sirius, samt fortællinger om fangstmænd, krigen i Grønland og baggrunden for oprettelsen af slædepatruljerne. Det giver et indblik i en af de mest særprægede arbejdspladser i det danske rigsfællesskab. En arbejdsplads med storslået natur, bidende kulde, tæt forhold til slædehunde og overnatning i telt, depothytter eller gamle fangsthytter fra pelsjægernes storhedstid i 1920‘erne og 1930‘erne.

Slædepatruljens opgave er at overvåge den Nordøstgrønlandske kyst – en slædetur på ca. 3200 km. Patruljen består af 12 mand og ca. 90 hunde. Tjenestetiden i Grønland er 26 måneder.

Pris: 100,00 kr. inkl. 1 øl/vand.
Tilmelding og betaling SENEST 03. februar 2023
Tilmelding her

Ved evt. betalingsproblemer: kontakt Jørgen Klitten på 2238 0682.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *